Бигъл на трева

Бигъл

Когато става въпрос за семейни домашни любимци, няма как да пропуснем Бигъла – тази жизнерадостна и игрива порода, която с лекота превръща всеки ден в приключение. Обичан в цял свят, Бигълът е пример за лоялност, весел дух и невероятна интелигентност. Техните големи, изразителни очи и забавни уши са само част от техния очарователен характер.

История на Бигъл🔎

Бигълът, символ на вековна история и традиция, е порода с богато и фасциниращо минало. Неговите корени се простират дълбоко в историята, като първите споменавания за предците на тази порода датират още от III век. Произходът на Бигъла се свързва с Англия, където те са били изключително популярни сред ловните кръгове.

През вековете, Бигълите са били използвани за лов на зайци и птици, благодарение на техните отлични следови способности и невероятното обоняние. Те бяха любимци на кралски особи като Елизабет I и Хенри VIII, които ценели техните качества както за лов, така и за компания.

През 19-ти век, породата навлиза и в други части на света, включително Франция и САЩ. В Америка, Бигълът бързо се превръща в една от най-популярните породи, благодарение на своята дружелюбна природа, умилителен характер и подходящ размер за домашен любимец.

Отличаващи се с тяхната уникална външност – кратка козина с ярки цветове, изразителни очи и характерни дълги уши, Бигълите са и едни от най-разпознаваемите кучета в света. Те са не само отлични ловци и следови кучета, но и изключително обичани семейни домашни любимци.

Съвременният стандарт на породата е оформен през 1957 година, като се акцентира върху оптималния размер, цвят на козината и характерни черти като бялата опашка и троцветната окраска. Днес, Бигълите продължават да бъдат избор номер едно за много семейства по целия свят, като съчетават в себе си приятелство, игривост и несравним чар.

Обща характеристика на Бигъл

Бигъл с играчка в устата си
Тегло:
6 -14 кг.
Ръст:
33 – 41 см.
Възраст:10 – 13 години
Очи:очи са големи, тъмни и изразителни, а набраздени вежди придават допълнителен чар
Уши:дълги, висящи уши, които достигат почти до носа, когато се изтеглят напред.
Главата :пропорционална спрямо тялото, със широк и леко извит череп
Опашка:високо поставена и често завършва с бял връх,

Бигълите са порода, която се отличава с уникални физически и характерни черти, които ги правят не само привлекателни, но и идеални за различни роли в семейството. Тяхната компактна структура и гъста, лъскава козина са първите неща, които привличат вниманието.

Външен Вид

Бигълът е средно голямо куче с тегло между 8 и 13 килограма и височина около 33-41 сантиметра. Те имат крепко тяло и къси, мощни крака, което ги прави издръжливи и активни. Козината им е гладка и къса, предлагаща се в разнообразие от цветове, включително трицветна комбинация от черно, бяло и кафяво, както и двуцветни варианти.

Глава и Лице

Главата на Бигъла е пропорционална спрямо тялото, със широк и леко извит череп. Техните очи са големи, тъмни и изразителни, а набраздени вежди придават допълнителен чар. Една от най-запомнящите се черти на Бигъла са техните дълги, висящи уши, които достигат почти до носа, когато се изтеглят напред.

Опашка и Движение

Тяхната опашка е високо поставена и често завършва с бял връх, който е лесно разпознаваем. Тяхното движение е енергично и грациозно, с бързи и силни крачки.

Интелигентност и Обучаемост

Бигълите са интелигентни и лесно обучаеми, въпреки че понякога могат да бъдат упорити. Те се отзовават добре на позитивно подсилване и лакомства, които са отличен стимул при обучението.

Подходящи За

Тази порода е подходяща за активни семейства, които могат да осигурят достатъчно време за игри и разходки. Те са идеални за живот в къща с двор, но могат да се адаптират и към апартаментно живеене, стига да имат достатъчно възможности за физическа активност.

Характер на Бигъл

Бигълите са изключително дружелюбни и приветливи, притежават изразена социална нагласа и обичат да бъдат в центъра на вниманието. Тяхната привързаност към членовете на семейството и любовта към децата ги прави идеални семейни кучета.

Един от най-значимите аспекти на техния характер е тяхната игривост. Бигълите обичат да играят и са изключително енергични, което ги прави страхотни спътници за игри на открито. Тяхната природна любопитност и разузнавателни инстинкти означават, че те обичат да изследват света около себе си и често са привлечени от различни миризми и звуци.

Въпреки тяхната ловна природа и отличното обоняние, Бигълите обикновено са спокойни и неконфликтни с други животни, което ги прави подходящи за домове с други домашни любимци. Важно е да се отбележи, че поради своята ловна инстинктивност, те могат да проявят интерес към малки животни като гризачи.

Характерът на Бигъла също включва силна независимост. Те понякога могат да бъдат упорити и самостоятелни в търсенето на интересни миризми, което може да се окаже предизвикателство при обучението. Позитивният подход и постоянството са ключови при обучението и взаимодействието с тях.

Въпреки че Бигълите обичат активността и игрите, те също така ценят спокойните моменти и обичат да прекарват време в близост до своите стопани. Тяхната способност да бъдат нежни и обичащи, прави моментите на релаксация с тях особено приятни.

Като цяло, Бигълите са весели, общителни и много привързани към семействата си. Те носят много радост и енергия във всеки дом, като същевременно предоставят безусловна любов и компания.

Здраве на Бигъл

Бигълите като цяло са здрави и устойчиви кучета, но като всяка порода, те са предразположени към някои специфични здравословни проблеми. Разбирането на тези потенциални здравословни въпроси е важно за поддържането на доброто здраве и дълголетие на Вашия Бигъл.

Наднормено Тегло

Един от най-често срещаните проблеми при Бигълите е наднорменото тегло. Те имат склонност към преяждане и могат лесно да натрупат излишни килограми, ако не се следи тяхното хранене и не се осигурява достатъчно физическа активност.

Очни Заболявания

Бигълите могат да бъдат предразположени към очни проблеми като катаракта и глаукома. Редовните очни прегледи са важни за ранното откриване и лечение на такива състояния.

Епилепсия

Тази порода също може да бъде предразположена към епилепсия, която се характеризира с епилептични припадъци. Въпреки че епилепсията може да бъде управляема с лекарства, важно е да се консултирате с ветеринар за правилната диагностика и лечение.

Проблеми с Ушите

Поради своите дълги, висящи уши, Бигълите са склонни към ушни инфекции. Редовното почистване и проверка на ушите е важно за предотвратяване на инфекции.

Ортопедични Заболявания

Както при много породи, съществува риск от ортопедични заболявания, включително дисплазия на тазобедрената става. Редовните прегледи и поддържането на здравословно тегло могат да помогнат в предотвратяването на такива състояния.

Други Здравословни Проблеми

Също така, Бигълите могат да бъдат предразположени към хипотиреоидизъм и някои кожни заболявания. Редовните ветеринарни прегледи са ключови за ранното откриване и лечение на тези състояния.

В заключение, въпреки че Бигълите са склонни към определени здравословни проблеми, с подходящите грижи, балансирано хранене, редовна физическа активност и регулярни ветеринарни прегледи, те могат да водят здравословен и щастлив живот.

Хранене на Бигъл

Два Бигъла в парка

Правилното хранене е от съществено значение за поддържането на доброто здраве на вашия Бигъл. Тази порода има склонност към наднормено тегло, така че е важно да следите количество и качество на храната, която предлагате.

Балансирана Диета

Бигълите се нуждаят от балансирана диета, богата на протеини, мазнини, витамини и минерали. Изборът на висококачествена суха или мокра храна за кучета може да гарантира, че те получават всички необходими хранителни вещества. Винаги проверявайте етикета за състава и избягвайте храни с високо съдържание на зърнени култури и изкуствени добавки.

Контрол на Порциите

Тъй като Бигълите могат лесно да наддават на тегло, е важно да се контролират порциите и честотата на хранене. Обикновено се препоръчва да се хранят два пъти на ден с умерени порции, а не да им се оставя постоянен достъп до храна.

Избягване на Човешка Храна

Човешката храна, особено тази с високо съдържание на мазнини и захар, трябва да се избягва, тъй като може да доведе до здравословни проблеми като диабет, затлъстяване и храносмилателни нарушения.

Лакомства с Мярка

Лакомства могат да бъдат използвани като средство за обучение, но те също трябва да се дават с мярка. Изберете здравословни лакомства, които не добавят прекалено много калории към дневния прием.

Достъп до Вода

Осигуряването на постоянен достъп до чиста, прясна вода е от решаващо значение за хидратацията и общото здраве на вашия Бигъл.

Периодични Проверки

Редовните ветеринарни прегледи могат да помогнат за откриването на всякакви здравословни проблеми, свързани с храненето и да осигурят съвети за най-подходящата диета за вашето куче според неговите индивидуални нужди.

В заключение, здравословното хранене на Бигъл изисква балансирана диета, контрол на порциите и ограничаване на човешката храна и лакомствата, за да се гарантира, че вашето куче остава щастливо, здраво и активно.

Грижи за Бигъл

Грижите за Бигъл изискват внимание и посвещение, за да се гарантира, че тези жизнерадостни кучета остават здрави и щастливи.

Поддържане на Козината

Бигълите имат къса, гъста козина, която е сравнително лесна за поддържане. Редовното четкане, поне веднъж седмично, помага за премахване на мъртвите косми и поддържане на козината чиста и блестяща. Въпреки че не се нуждаят от чести къпания, е добре да се къпят на всеки няколко месеца или когато е необходимо, използвайки шампоан за кучета.

Ушна Грижа

Поради своите дълги, висящи уши, Бигълите са склонни към ушни инфекции. Редовната проверка и почистване на ушите са важни за предотвратяване на инфекции и запазване на доброто ушно здраве.

Грижа за Зъбите

Здравето на зъбите е също важно. Редовното чистене на зъбите с кучешка паста за зъби може да предотврати зъбни проблеми като зъбен камък и възпаление на венците.

Диета и Хранене

Поддържането на балансирана диета е от съществено значение. Контролирайте порциите и избягвайте наддаването на тегло, което може да доведе до здравословни проблеми.

Физическа Активност

Бигълите са енергични и активни кучета. Те се нуждаят от редовна физическа активност, включително дълги разходки, игри на открито и възможност за бягане в безопасна среда.

Ветеринарни Прегледи

Редовните ветеринарни прегледи са важни за ранно откриване и лечение на възможни здравословни проблеми.

Обучение и Социализация

Началната социализация и обучение са от решаващо значение за формирането на добре адаптирано куче. Бигълите се отзовават добре на позитивно подсилване и лакомства като стимул за обучение.

Всеобхватните грижи за Бигъл включват поддържане на хигиената, подходящо хранене, достатъчно упражнения, ветеринарни прегледи и емоционално внимание. Това осигурява, че те не само изглеждат добре, но и се чувстват добре, като винаги.

Активност на Бигъл

Бигъл с играчка в устата си

Активността е от съществено значение за здравето и щастието на всеки Бигъл. Тази порода е известна със своята висока енергия и игривост, което изисква ангажимент от страна на собствениците за осигуряване на достатъчно физическа и умствена стимулация.

Ежедневна Физическа Активност

Бигълите се нуждаят от регулярна физическа активност. Препоръчително е поне един час упражнения на ден, разделени на няколко по-кратки разходки и игрови сесии. Те обичат дълги разходки, игри на хвърляне и вземане (fetch) и активности на открито, които стимулират тяхната ловна природа.

Игри и Умствена Стимулация

Поради своята интелигентност, Бигълите се вълнуват от игри, които стимулират техния ум. Играчки за загадки и намиране на храна могат да бъдат отличен начин да ги занимаете и да поддържате техния интерес.

Активности на Открито

Бигълите обичат да прекарват време на открито, където могат да използват своите естествени инстинкти за следене и разузнаване. Осигуряването на безопасна оградена зона за игра е идеално, където те могат да бягат и да изследват, без риск от изгубване.

Социализация и Групови Активности

Бигълите се радват на социални взаимодействия с други кучета. Посещението на кучешки паркове или участието в групови разходки може да бъде страхотен начин за подобряване на тяхната социализация и предоставяне на допълнителни форми на упражнения.

Значението на Редовните Упражнения

Необходимостта от редовна активност не е само за поддържане на физическото здраве на Бигъла, но и за предотвратяване на скучаене и разрушително поведение. Игрите и разходките са и отличен начин за засилване на връзката между кучето и неговия собственик.

Общо взето, активният начин на живот е критичен за благополучието на Бигъла, като помага за поддържането на тяхната физическа форма, ментална острота и общо щастие.

Цена на Бигъл

Цената на Бигъл може да варира значително в зависимост от множество фактори като генеалогия, наличие на родословие, здравословно състояние и репутацията на развъдника. Обикновено цената за кученце Бигъл в България варира между 400 и 1350 лева. Важно е да се отбележи, че покупката на кученце от реномиран развъдник с доказано здравословно състояние и добри генетични линии може да бъде по-скъпа, но е инвестиция в дългосрочното здраве и благополучие на кучето.

В тази статия разгледахме Бигъла – порода, която притежава богата история, датираща още от III век и е известна със своето присъствие при английската аристокрация. Бигълите са средно големи кучета с игрив характер, които са идеални за семейства благодарение на своята дружелюбна и общителна природа.

Те се нуждаят от балансирана диета и редовна физическа активност, за да поддържат добро здраве и да предотвратят наднормено тегло. Важно е също така да се обърне специално внимание на грижата за тяхната козина, уши и зъби.

Бигълите са енергични и любознателни, което изисква постоянен надзор и ангажираност от страна на собствениците. Въпреки че могат да бъдат упорити в обучението, те са отзивчиви на позитивно подсилване и награди.

Цената на Бигъл варира, като се взимат предвид различни фактори, но важното е да се инвестира в здравето и благополучието на кучето, като се избере реномиран развъдник.

Изобщо, Бигълът е порода, която може да донесе много радост и компания във всяко семейство, стига да се отдели време и усилия за тяхното правилно отглеждане и грижа.

Общо здраве:
Лапичка рейтинг - 4
Интелект:
Лапичка рейтинг - 5
Енергичност:
Лапичка рейтинг - 3
Големина:
Лапичка рейтинг - 5
Дресура:
Лапичка рейтинг - 2
Привързаност:
Лапичка рейтинг - 4
Линеене на козината:
Лапичка рейтинг - 4
Гласовитост:
Лапичка рейтинг - 3
Разбира се с деца:
Лапичка рейтинг - 3
Разбира се с кучета:
Лапичка рейтинг - 4

Отглеждането на куче е обвързано с огромна отговорност, доживотна грижа и любов. Молим Ви да обмислите добре преди да се решите на тази стъпка! 🧡

Написано от:
Лапичка

Lapichka.bg е любимото място на стопаните на кучета. Тук ще откриете изключително полезни и актуални съвети за отглеждането, здравето и дресурата на вашия най-добър приятел. Потопете се в света ни, създаден с любов към най-добрия приятел на човека!

Виж всички статии
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Error validating access token: Session has expired on Monday, 07-Aug-23 08:08:05 PDT. The current time is Monday, 20-May-24 14:27:02 PDT.
Написано от: Лапичка
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x