Корги на тревата се плези

Корги

Когато става въпрос за породата Корги, не можем да не споделим нашето вълнение и възхищение. Тези малки четириноги чудеса са много повече от просто кучета – те са истински шампиони с голямо сърце и уникален характер. В тази статия ще се потопим в света на Корги – порода, която не само ще ви развесели със своята жизненост, но и ще ви заплени със своята интелигентност и очарование. Пригответе се да откриете всичко за тези неустоими малки кученца, които са завладели сърцата на хора по целия свят!

История на Корги🔎

Пътуването на Корги през вековете е толкова уникално, колкото и самата порода. Тези малки, но смели кучета имат корени, простиращи се дълбоко в историята. Смята се, че произходът на Корги е в Великобритания, а специално в Уелс. Историческите данни показват, че Коргитата са пристигнали на острова заедно с келтските племена още през 10-ти век. Първоначално те са били използвани предимно за пастирски цели, умело управлявайки стадата с помощта на своята интелигентност и бързина.

Съществуват два основни вида КоргиПембрук и Кардиган, като и двата типа са признати като отделни породи през 1934 година. Интересен факт е, че Корги Пембрук се смята за по-младия от двата типа. Разликите между тях не са само във външния вид, но и в някои черти на характера. Например, Пембрук е известен със своето по-сдържано поведение и умение да се адаптира към живота в града, докато Кардиган се отличава със своите пастирски умения.

Популярността на Коргитата значително нарасна през XX век, особено след като кралица Елизабет II започна да отглежда тези очарователни кучета. Тяхното присъствие в кралския дворец значително повлия на общественото възприятие на породата и допринесе за нейната популярност по света.

Днес Коргитата са обичани не само заради своята историческа роля и кралското одобрение, но и заради своите уникални характеристики и весел нрав. Те не само са отлични компаньони, но и притежават способността да носят радост и позитивизъм в живота на хората.

Обща характеристика на Корги

Корги на тревата се плези
Тегло:
9 – 12 kg.
Ръст:
25 – 30 см.
Възраст:9 – 12 години
Козина:средно дълга, права и с характеристиката да не пропуска вода
Уши:заострени уши
Окраска:най-често срещаните са червеникаво, кафяво, бежово, често с добавени светли ивици или петна.

Корги, породата, известна със своята компактност, интелигентност и жизненост, е една от най-обичаните и разпознаваеми породи в света. Тези кучета са изключително привързани към своите стопани и изпълнени с жизнерадостен характер, което ги прави идеални за семейства и любители на кучета.

Относно физическите характеристики, Коргитата са малки до средно големи кучета с дълго, но стегнато телосложение. Тяхното тегло обикновено варира между 10 и 12 килограма. Един от най-забележителните им белези е издълженото тяло и късите крака, което придава на Корги уникална и запомняща се визия. Главата им е относително малка с характерни за породата изправени уши, които добавят още повече към техния очарователен вид.

Козината на Корги е средно дълга, права и с характеристиката да не пропуска вода. Това ги прави подходящи и за по-влажни климатични условия. Цветовете на козината варират, но най-често срещаните са червеникаво, кафяво, бежово, често с добавени светли ивици или петна.

Що се отнася до характера и поведението, Коргитата са изключително интелигентни и адаптивни. Те са лесни за обучение, благодарение на своята умствена бързина и желание да молят своите стопани. Въпреки своята дружелюбност, Коргитата могат да бъдат и доста териториални, което ги прави отлични домашни пазачи.

Поради своята история като пастирски кучета, те са активни и изискват редовни физически упражнения, за да се поддържат в добра форма. Важно е също така да се отбележи, че тези кучета могат да бъдат предразположени към затлъстяване, така че поддържането на здравословен начин на живот е от съществено значение.

В крайна сметка, Корги е порода, която съчетава в себе си любвеобилност, интелигентност и жизненост, правейки ги любимци на милиони по целия свят.

Характер на Корги

Коргитата са изключително чаровни и общителни кучета, което ги прави едни от най-предпочитаните домашни любимци. Те се отличават с богат емоционален свят и способността да изразяват своите чувства по различни начини. Въпреки малкия си ръст, Коргитата са изпълнени с енергия и увереност, което често ги прави център на вниманието.

Една от най-забележителните черти на Корги е тяхната интелигентност. Те са бързи в усвояването на нови команди и обичат да участват в различни игри и упражнения за умствена стимулация. Тази характеристика ги прави лесни за обучение, въпреки че понякога могат да проявят твърдоглавие. За успешното им обучение е препоръчително да се използват методи на позитивна стимулация, което означава много похвали и лакомства.

Коргитата са изключително привързани към своите семейства и обичат да участват активно в семейния живот. Те са добронамерени и дружелюбни както към хората, така и към други домашни любимци, особено ако са социализирани от ранна възраст. Тази порода обаче може да бъде териториална и да показва стражарски наклонности, което ги прави добри пазачи на дома.

Коргитата обичат игрите на открито и са изключително игриви. Те се вълнуват от разходките и игрите в парка, където могат да се раздвижат и да социализират с други кучета. Въпреки тяхната активност, Коргитата могат да бъдат и спокойни домашни любимци, които обичат да се гушкат и да прекарват време в близост до своите стопани.

Изключително изразителни, Корги често комуникират чрез различни звуци и жестове. Те са способни да покажат своите емоции и чувства, което ги прави истински уникални и обичани. Няма как да не се влюбите в тези малки, но със силни личности кучета, които са готови винаги да ви зарадват и удивят.

Здраве на Корги

Здравето на Коргитата е тема, която изисква специално внимание от страна на всеки собственик. Като цяло, тази порода е известна със своето добро здравословно състояние и дълголетие, като средната продължителност на живота е между 12 и 15 години. Въпреки това, както всяка порода, и Коргитата имат своите специфични здравословни предизвикателства.

Едно от най-честите заболявания, които засягат Коргитата, е тазобедрената дисплазия. Това е наследствено състояние, което води до неправилно формиране на тазобедрената става и може да причини болка и артрит. Ранното диагностициране и адекватно лечение са ключови за управлението на това състояние.

Очните проблеми са също често срещани при Коргитата, включително прогресивна атрофия на ретината и катаракта. Редовните очни прегледи при ветеринарен специалист са препоръчителни, за да се идентифицират и лекуват възможните проблеми навреме.

Затлъстяването е друг сериозен проблем, който може да възникне при Коргитата, особено ако не се поддържат достатъчно активни. Тежестта върху късите им крака и гръбначния стълб може да предизвика здравословни проблеми. Следователно, поддържането на балансирана диета и редовните упражнения са от съществено значение.

Други потенциални здравословни проблеми включват дегенеративна миелопатия (заболяване на гръбначния мозък) и Von Willebrand болестта (нарушение на кръвосъсирването). Периодичните медицински прегледи и генетични тестове могат да помогнат за ранното идентифициране на тези проблеми.

Като цяло, поддържането на здравословен начин на живот, включващ балансирана диета, редовни упражнения, и внимание към потенциалните здравословни проблеми, е ключът към дългия и щастлив живот на вашия Корги. Важно е също така да се осигури редовен достъп до качествена ветеринарна грижа, за да се поддържа оптималното здраве на тези очарователни четириноги приятели.

Хранене на Корги

Правилното хранене е от съществено значение за здравето и доброто самочувствие на всеки Корги. Тази порода има специфични хранителни нужди, които трябва да бъдат взети под внимание за поддържане на тяхната оптимална форма и здраве.

Първо и най-важно, Коргитата са склонни към затлъстяване, което изисква стриктен контрол върху количеството и качеството на храната. Препоръчва се балансирана диета, съдържаща всички необходими хранителни вещества. Трябва да се избягва прехранването и да се предлага храна в определени порции, съобразени с възрастта, теглото и нивото на активност на кучето.

Висококачествените кучешки храни са отличен избор, тъй като те са формулирани така, че да отговарят на хранителните нужди на кучетата. Важно е храната да съдържа подходящ баланс на протеини, мазнини, въглехидрати, както и необходимите витамини и минерали.

Също така, добавянето на пресни зеленчуци и плодове в диетата може да осигури допълнителни фибри и витамини. Важно е да се избягват храни, които могат да бъдат вредни за кучетата, като шоколад, грозде, лук и чесън.

Освен това, трябва да се осигури, че Корги има постоянен достъп до свежа вода, за да поддържа хидратацията си.

Периодичните посещения на ветеринарен лекар са препоръчителни, за да се оцени дали хранителният режим на Корги е подходящ и да се направят необходимите корекции, ако е нужно. Поддържането на здравословно тегло и балансирана диета ще помогне на вашето Корги да остане здраво, активно и щастливо през целия си живот.

Грижи за Корги

Правилните грижи за Корги са важни за поддържане на тяхното здраве и щастие. Тази порода изисква специфична грижа, за да може да просъществува в оптимална форма и дух.

Козината на Корги, която е средно дълга и плътна, изисква редовно разресване и често чистене. Това помага за премахване на мъртвите косми и предотвратява заплитането. Поради гъстата си козина, Коргитата могат да бъдат склонни към прегряване през по-топлите месеци, затова е важно да се осигури достатъчно охлаждане и сянка. Важно е да се осигури и редовно къпане, но без да се прекалява, за да не се изсушава кожата им.

Грижата за зъбите е също от съществено значение. Препоръчително е редовното четкане на зъбите на Корги, за да се предотврати зъбен камък и възпаления на венците. Освен това, редовната грижа за ноктите е важна, тъй като твърде дългите нокти могат да причинят болка и дискомфорт при ходене.

Освен това, Коргитата се нуждаят от достатъчно физическа активност. Те са енергични и игриви кучета, така че дълги разходки, игри в парка и упражнения за агилити са отлични начини да ги поддържате активни и здрави. Въпреки това, трябва да се внимава с прекомерните скокове и бягане на дълги разстояния, тъй като това може да увреди техния гръбнак и късите крайници.

Социализацията е също ключова част от грижите за Корги. Като социални същества, те се нуждаят от взаимодействие с хора и други кучета, за да развият здраво психическо състояние.

Като цяло, грижата за Корги изисква внимание и посвещение, но със сигурност е възнаграждаваща, тъй като тези кучета са прекрасни спътници, които могат да донесат много радост и щастие във вашия живот.

Активност на Корги

Активността и игрите са съществена част от живота на всяко Корги. Тази порода е известна със своята енергичност и жизненост, което изисква адекватен и редовен физически и умствен стимул. Поддържането на активен начин на живот е ключово за тяхното физическо и психическо здраве.

Разходките са основен компонент в ежедневната рутина на Корги. Те трябва да бъдат достатъчно дълги и стимулиращи, за да отговорят на енергийните нужди на кучето. Излишните килограми могат да бъдат проблем за тази порода, така че активността е важна за поддържане на здравословно тегло.

Игрите на открито са отличен начин да се използва енергията на Корги по позитивен и забавен начин. Те обичат да гонят топки, да играят с фрисби и да участват в различни видове агилити тренировки. Това не само стимулира тяхното физическо развитие, но и поддържа тяхната умствена активност и концентрация.

Социализацията също е важна. Участието в игри с други кучета в парка или посещенията на кучешки площадки допринасят за социалното развитие на Корги и помагат за изграждането на добре балансирано поведение.

Въпреки че Коргитата са енергични, е важно да се внимава с тяхната уникална физическа структура – дългото тяло и късите крака. Избягвайте прекалено интензивни упражнения, които могат да натоварят гръбначния стълб или да причинят други физически проблеми. Подходящият баланс между активност и почивка е от решаващо значение.

Като цяло, активният и забавен начин на живот е неразделна част от отглеждането на здраво и щастливо Корги. С правилната доза игри и упражнения, вашето Корги ще бъде не само физически здраво, но и умствено стимулирано и щастливо.

Цена на Корги

бебе Корги се смее

Придобиването на Корги може да бъде значителна инвестиция, като цените варират в зависимост от редица фактори. Средната цена за кученце Корги обикновено варира между 1500 и 3000 лева, като цената може да се увеличи за кучета с родословие и награди от изложби. Важно е да се отбележи, че цената отразява не само родословието на кучето, но и грижите, които са били положени за неговото здраве и развитие от развъдчика.

При избора на Корги е важно да се вземат предвид не само началната цена за закупуване на кученцето, но и допълнителните разходи за грижа, включително хранене, ветеринарни услуги, ваксинации, обучение и други. Тези разходи могат да се натрупат и да съставляват значителна част от общия бюджет за поддържане на кучето.

В заключение, придобиването на Корги е инвестиция, която изисква отговорно подходяне и планиране, както за началната цена на закупуване, така и за продължаващите разходи за поддържането му.

В тази статия разгледахме всички важни аспекти на прекрасната порода Корги, от тяхната богата история и уникални характеристики до тяхното здраве, хранене, грижи и активност. Специфичните нужди на Корги включват балансирана диета, редовни упражнения, социализация и подходящи грижи за здравето. Въпреки своята малка статура, Коргитата са енергични, интелигентни и привързани кучета, които могат да бъдат отлични спътници и членове на семейството. Придобиването на Корги е сериозен ангажимент, както финансово, така и емоционално, но със сигурност е изпълнен с радост и обич.

Общо здраве:
Лапичка рейтинг - 4
Интелект:
Лапичка рейтинг - 5
Енергичност:
Лапичка рейтинг - 3
Големина:
Лапичка рейтинг - 5
Дресура:
Лапичка рейтинг - 2
Привързаност:
Лапичка рейтинг - 4
Линеене на козината:
Лапичка рейтинг - 4
Гласовитост:
Лапичка рейтинг - 3
Разбира се с деца:
Лапичка рейтинг - 3
Разбира се с кучета:
Лапичка рейтинг - 4

Отглеждането на куче е обвързано с огромна отговорност, доживотна грижа и любов. Молим Ви да обмислите добре преди да се решите на тази стъпка! 🧡

Написано от:
Лапичка

Lapichka.bg е любимото място на стопаните на кучета. Тук ще откриете изключително полезни и актуални съвети за отглеждането, здравето и дресурата на вашия най-добър приятел. Потопете се в света ни, създаден с любов към най-добрия приятел на човека!

Виж всички статии
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Error validating access token: Session has expired on Monday, 07-Aug-23 08:08:05 PDT. The current time is Monday, 20-May-24 17:19:55 PDT.
Написано от: Лапичка
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x