куче си играе с момиче на поляната

Отношенията дете – куче

Всички сме виждали по филмите красивата картинка на голяма бяла къща в предградията, в чийто двор се чува детски смях и се показва махащата опашка на едно изплезено куче. 🏡

Точно такива гледки ни карат да мислим, че отглеждането на дете и куче е прекрасна идея за всяко семейство. Да, ама не! Не всеки дом може да се справи с тази нелека задача.

Кучето не е поредната прищявка на човека! Това е живо същество и има право на адекватна грижа, внимание, разходки, игри, обучение и много, много любов! 🧡

⚠️ Когато кучето и детето съжителстват заедно трябва да има ясни правила и за двете страни!

❌ Кучето не може да скача по детето, да го лае и драска, да му яде от храната, да му гризе нещата, да се опитва да доминира над него и т.н.

❌ Детето пък не бива да приема кучето за играчка и да го стиска силно, да му бърка в очите и ушите, да го дърпа за опашката, да му взима от храната докато яде, да се опитва да го язди и какви ли още не маймунджилъци!

бял пухкав пудел с момиченце

Поставянето на граници е от изключително значение, за да може да сте спокойни, както за детенцето, така и за кучето.

Вие сте тези, които трябва да следите поведението и на двете страни. Ако забележите нещо, което не ви допада, веднага коригирайте.

Пример 1: Кучето е в леглото си, а детето отива, вдига го и започва да го гали. Това може да изглежда много сладко, но кучето не го възприема по този начин. Леглото е неговата крепост, неговото сигурно място. Изкарвайки го от там насила то може да започне да ръмжи или дори да ухапе.

👉 В този случай трябва да се обясни на малчугана, че това не е правилно. Ако детенцето е твърде малко и все още не разбира, просто не допускайте това действие.

Пример 2: Детето ви се храни на масата или пък е седнало на бюрото си, а кучето скача по краката му, драска го и лае. С други думи казано, кучето иска внимание.

👉 Правилният подход е на кучето да се зададе команда “долу” (т.е. да спре да скача), а след това “място” (т.е. кучето отива на постелката си или в леглото и ляга). След като се успокои, детето вече може да го повика и да поиграят.

Разбира се, нищо от горепосочените неща не се случва от само себе си и без целенасочена работа. Ако искате кучето да изпълнява, научете го! Ако искате детето да се отнася с уважение към личното пространство на кучето, научете го!

Усвояването на “общо послушание” на кучето отнема около 2 години. Заредете се с търпение. Говорете с децата си, нека и те участват в процеса!

дете си играе с кавалиер шпаньол

🔎 Противно на очакванията, за семейства с малки деца се препоръчват по-едри кучета, тъй като са с уравновесен характер и по-здрава структура. Малките породи обикновено са лесно раздразнителни, лаят повече, отбраняват се от страх и шансът да бъдат наранени неволно, заради крехката им структура, е по-голям.

Това обаче далеч не означава, че вашето Йорки или пък Чихуахуа не може да съжителства с вас, след като имате дете, и трябва да го натирите някъде. Кучето е ЧЛЕН НА СЕМЕЙСТВОТО! ❤️ Просто ще трябва да поемете отговорност и да научите двата сладура да съжителстват заедно. 📚

ℹ️ Ако смятате, че не можете да се справите с тази понякога трудна задача, потърсете помощ от специалист – треньор. Той ще ви обясни къде бъркате, за какво да внимавате и как да подхождате в различни ситуации.

Напомняме, че колкото и добре да е обучено кучето, то не бива да бъде оставяно без надзор с малки деца.

Веселете се, говорете, учете и много скоро ще имате в реално време картинката с щастливото куче и дете! Постоянството, позитивната нагласа и спазването на простички правила в дома са вашите верни помощници по пътя! 🧡

Написано от:
Лапичка

Lapichka.bg е любимото място на стопаните на кучета. Тук ще откриете изключително полезни и актуални съвети за отглеждането, здравето и дресурата на вашия най-добър приятел. Потопете се в света ни, създаден с любов към най-добрия приятел на човека!

Виж всички статии
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Error validating access token: Session has expired on Monday, 07-Aug-23 08:08:05 PDT. The current time is Sunday, 21-Apr-24 12:08:11 PDT.
Написано от: Лапичка
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x