Бяло куче чака да излезе на вън

Аз водя!

Когато стане дума за обучение и дресировка на кучето, много хора си мислят, че това се свежда до излизането навън по нужда, командите “седни”, “дай лапа” и идването при повикване.

Това обаче е крайно недостатъчно. И тук не говорим за специализирано обучение, така че вашето куче да е като войник! Става дума за онези дребни нещица, които трябва да научим кучето. Понякога те могат да спасят живота му!

Днес ще поговорим, защо кучето НЕ трябва да излиза преди нас от вкъщи!

Наближава времето за разходка. Кучето започва да обикаля нервно около вас, около вратата, където държите повода. Вие ставате и в този момент, неговите емоции вече ескалират. 🎉

Сладко бебе куче бяга към нас

С триста зора надявате повода, докато то лае, върти се, подскача и какво ли още не?! Понечвате да отворите вратата и нямате време да асимилирате кога вашият всякаш леко полудял най-добър приятел се е озовал на стълбищната площадка. 🤪

Излизате навън. Разбира се, той гордо крачи пред вас, дърпа, хапва си каквото намери от земята и от желанието за приятно шляене в парка, ви се налага да се превърнете в звероукротител, на иначе сладкото ангелче, живеещо без да плаща наем у вас. 👼🏻

Има няколко прости стъпки, с които да предотвратите цялата тази трагикомедия:

Не гонете кучето из цялата къща с повода – Вземете повода в ръка и го повикайте. Задайте команда “седни” и поставете повода. Ако в момента, когато понечите да го сложите, кучето започне да шава, просто спрете и се изправете. Изчакайте го да се успокои и опитайте пак. Понякога нещата се случват от първия път, а понякога изискват време. Бъдете търпеливи!

Не позволявайте на кучето да стои пред вас на вратата – Изключително трудно е да излезеш с една чанта, вода и куче под ръка, а какво остава, ако това куче ти препречва пътя и драска по вратата…

Направете знак на кучето да отиде назад и да се отдръпне от вратата. Задайте команда “чакай” или “спри”. Отключете спокойно и отворете вратата широко. Когато излезете отвън вече може да поканите кучето да дойде.

Ако не се получава само със задаване на команда, използвайте и повода, за да не му позволите да излезе. С много повторения, лакомства и търпение, кучето бързо ще се научи, че се влиза и излиза, когато вие кажете!

седнало куче гледа към нас

Повод НЕ се слага на куче, което се вълнува, върти, скача и т.н.!

Вратата НЕ се отваря докато кучето не е отишло назад и е в седнало положение!

А, защо е важно вие да излизате първи?

От една страна, стопанинът трябва да бъде водач на кучето, а не обратното! Заставайки пред вас, кучето показва, че то командва и доминира над вас. На някои хора това “не им пречи” или въобще не им прави впечатление, но тази доминация може да прерастне и в агресия. ⚡

Например: Тръгвате да излизате навън и кучето се спуска към краката ви с оголени зъби и не ви позволява да излезете. Същото това бебенце, което е толкова сладко, сега иска иска да ви захапе!

Куче готвещо се да нападне

От друга страна, не знаете кой или какво има зад вратата! Навън може да има детенце, което се страхува от кучета или пък друго по-голямо куче, което да нападне вашето. Ако кучето обича да лови птици, а пред входа на блока има щъкаща чайка? Ами ако отворите вратата на асансьора, кучето се втурне вътре, а се окаже, че кабината не е на етажа?!⛔

Това са само малка част от причините и ситуациите, в които вие трябва да сте отпред, за да може да предотвратите опасностите.

Работете усилено върху упражнението тип “влез – излез”, за да усъвършенствате уменията на кучето да чака и да не бяга през всяка отворена врата, която зърне.

С много търпение, лакомства и повторения ще постигнете всичко! 🧡

Написано от:
Лапичка

Lapichka.bg е любимото място на стопаните на кучета. Тук ще откриете изключително полезни и актуални съвети за отглеждането, здравето и дресурата на вашия най-добър приятел. Потопете се в света ни, създаден с любов към най-добрия приятел на човека!

Виж всички статии
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Error validating access token: Session has expired on Monday, 07-Aug-23 08:08:05 PDT. The current time is Friday, 17-May-24 02:57:45 PDT.
Написано от: Лапичка
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x