6 КОМАНДИ, КОИТО КУЧЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕ

ТОП 6 КОМАНДИ, КОИТО КУЧЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕ 👀

Всички ние сме силно развълнувани, когато малката сладка муцунка се появи в дома ни. Играем, галим и се гушкаме с кутрето, но и сме наясно, че тепърва ни предстои един период на адаптация и първи стъпки в обучението му.

В тази статия ще разгледаме петте команди, които са от огромно значение за контрола над кучето и за изграждане на връзката ни с него.

1. ИМЕТО

Колкото и странно да звучи, това кучето да си научи името Е команда! И именно тя е първата, с която трябва да се захванете.

👉 Трябва да умеете да привличате вниманието на кученцето, защото в тази бебешка възраст то тепърва опознава заобикалящия го свят, всичко му е изключително интересно и се разсейва много бързо.

Повтаряйте името му ясно и отчетливо и когато ви погледне го награждавайте с похвала и лакомство. По този начин вашият нов член на семейството ще знае кога се обръщате към него и ще асоциира гласа ви с позитивна емоция. Кучето трябва да обожава името си! ❤️

2. ВИЖ МЕ, ПОГЛЕДНИ МЕ, ХЕЙ!

Вече разбрахме, че кучето трябва да може да се съсредоточава върху нас. По този начин го подготвяме за научаването на всички останали команди. Ние трябва да сме неговият лидер и да го водим.

Командата може да бъде “виж ме“, “погледни ме“, “хей” или каквато думичка на вас ви харесва стига да не е приказка от 1001 нощи. Кучетата не обичат дългото бръщолевене, защото не ни разбират и се отегчават.

Целта на тази команда е то да ни погледне в очите и да изчака задаването на следващата задачка. Повтаряйте вашата думичка и когато осъществите контакт с очи го награждавайте. 👀

Ако кучето не ви поглежда веднага, не се отчайвате! Дайте му малко време. Ако все пак не ви обръща внимание, може да започнете да го водите с наградка за носа, след което да поставите наградката под брадичката си. Веднага щом ви погледне – дайте му я! 🥳

👉 Важно е да не повтаряте думичката по сто пъти и да не карате кучето да чака. Тук не тренирате за търпение, а за концентриране на вниманието му върху вас.

3. СЕДНИ

Команда “седни” е относително лесна за заучаване. Повечето хора успяват да научат кучето несъзнателно, тъй като се надвесват над него, а то в знак на подчинение и страх сяда.

⚠️ Страхът обаче не е методика за обучение! Кучето трябва да ви има доверие, а не да се страхува от вас. Трябва да ви следва, защото ви уважава като негов водач, а не тартор!

За да го научите без да използвате ръста си, хванете наградката в ръка и я протегнете към носа на кучето като бавно я местите нагоре в посока към зад ушите. Идеята е то естествено и плавно да седне, а не да започне да се върти или скача, за да я достигне.

👉 При някои кучета тази команда не се получава по гореописания начин, тъй като те са прекалено експанзивни и веднага започват да скачат. Ако вашият случай е такъв, може да опитате да повтаряте думата “седни” всеки път щом видите кучето да седи, а след това да го награждавате и хвалите.

Тук е хубаво да споменем, че освен гласовата команда трябва да си измислите и жест, с който да подканите кучето да изпълни заръката ви. ✅

4. ЛЕГНИ

Тази задачка не е любима на много кучета. Това е така, защото голяма част от тях се чувстват несигурни, когато са легнали, а и преди всичко позата говори за подчинение.

Това обаче въобще не трябва да ви спира и отказва от заучаването ѝ. Командите “седни” и “легни” вършат чудесна работа за успокоение на кучето. Ще имате ситуации, в които ще ви бъдат от огромна полза!

Водете кучето с наградката докато всички крачета и корема са на пода. Щом това се случи, задръжте за секунда и веднага го наградете с лакомство и похвала! 🎉

Повтаряйте командата често до пълното ѝ усвояване като постепенно може да разчитате само на гласова команда и жест и да увеличавате разстоянието, от което я задавате. ✅

5. ЕЛА

Кучето трябва да идва всеки път щом го повикате! Това може да го предпази от опасности, а здравето му е приоритет №1!

Започнете тренировки вкъщи. Сложете повода, измислете си жест и го повикайте с ведър тон. Ако не ви обърне веднага внимание, дръпнете леко повода и повторете командата. Щом кутрето тръгне към вас го окуражете с похвали и го наградете с нещо вкусничко! 😍

Основен момент при заучаването на тази команда е кучето винаги да свързва повикването му с нещо позитивно! Яростното крещене и опъване на повода няма да свършат работа, а само ще го отблъснат. Убедени сме, че сте виждали тази картинка в парка, а за наше огромно съжаление, тя често завършва и с някой друг “възпитателен” удар… 😔

⚠️ Веселието и наградите са обучение и възпитание, всичко останало са остарели методи на незнайни “кучкари”, нямащи бегла представа от психиката на тези прелестни и интелигентни създания!

6. НЕ!

Команда “НЕ!” е за абсолютна забрана и с нея се борави изключително внимателно!

Повтарянето на думата за щяло и нещяло е най-голямата грешка на много собственици на четириноги опашатковци. Вместо не-кането може да използвате – стой, чакай, спри и т.н.

Команда НЕ употребявайте само, ако кучето реши да лапне нещо от земята, което застрашава живота му!

Поставете наградка на земята и в ръката си. Когато кучето тръгне към наградката на пода кажете “НЕ!” със строг, но спокоен тон като дръпнете повода с късо и рязко движение в посока към вас. След това радостно му кажете “ела” и му дайте наградката в ръката си.

👉 За правилното изпълнение и заучаване на командата е важно да не давате на кучето наградката от земята. Тя е забранена!

Обучението на кучето трябва да е преди всичко забавление за вас и за него. Заредете се с търпение и наградки и не забравяйте, че потворението е майка на знанието! 🧡

Написано от:
Лапичка

Lapichka.bg е любимото място на стопаните на кучета. Тук ще откриете изключително полезни и актуални съвети за отглеждането, здравето и дресурата на вашия най-добър приятел. Потопете се в света ни, създаден с любов към най-добрия приятел на човека!

Виж всички статии
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Error validating access token: Session has expired on Monday, 07-Aug-23 08:08:05 PDT. The current time is Sunday, 21-Apr-24 12:08:24 PDT.
Написано от: Лапичка
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x