Куче с розов нос и език

Какъв цвят трябва да е езикът на кучето?

Езикът на кучето не е просто мускул, благодарение на който кучето ви си похапва вкусно храната. Да, той много наподобява на човешкия и е преди всичко орган на вкуса, но неговият цвят и състояние могат да говорят много за здравословното състояние на животното. 👅

Езикът на кучето му помага и да изрази любовта си като ни даде по някоя мокра целувка. 😘 Четириногите го изпозлват и когато ближат раните си, за да заздравеят по-бързо. Освен всичко езикът им е и вграден терморегулатор. 🌡️

Кучетата нямат потни жлези по цялото тяло като нас и се охлаждат главно през езика. Когато им е топло те изплезват език и по този начин освобождават акумулираната топлина, за да не “прегреят”. Ако видите кучето си да диша тежко трябва веднага да му дадете вода и да отидете на по-хладно място. Особено податливи на топлинен удар са кучетата с по-къси и плоски муцуни като мопс, булдози и др. 🥵

Цвят на езика на кучета

Розов език

Розовият цвят на езика на кучето ви означава, че то е здраво. Някои кучета имат по-тъмни сини или черни петънца. Това показва, че някъде назад в генетичната история на кучето е имало предшественик със син език. 🌸

Аленочервен език

Червеният цвят на езика най-често е причинен от диабет. Високите нива на кръвна захар са изключително опасни и трябва задължително да посетите вашия ветеринарен лекар, за да се направят изследвания и да назначи лечение. 👨‍⚕️

Други причини за червения цвят на езика могат да бъдат бактериална инфекция, проблеми с бъбреците или пикочния мехур, висока температура, натрупване на токсини или хипертиреоидизъм. Всички те изискват посещение при специалсит.

Ако езикът на кучето е червен, подут и с тъмни петна това най-вероятно е от вид ракмеланома. С напредването на заболяването, раковите клетки се множат и езикът става все по-голям.

Бял език

Белият цвят на езика на кучето показва ниски нива на червени кръвни клетки. Причини за това могат да бъдат анемия, вътрешен кръвоизлив, отравяне, заболявания, причинени от паразити като кърлежи или левкемия.

🩺 Прегледът при специалист е задължителен. Той ще установи причината и ще насочи към правилното лечение.

Жълт език

Най-честата причина за жълт език при кучетата е жълтеницата. Вашият четириног приятел може да страда от проблеми с черния дроб, жлъчния мехур или да има гастрит.

Посетете ветеринарния си лекар, за да направи изследвания и да ви назначи лечение и подходяща медицинска храна. 👨‍⚕️

Лилав език

Лилавият цвят на езика на кучето показва липса на кислород.
Ето някои от причините:

При продъжлително плуване

Да кучетата умеят да плуват, но въпреки това нека не забравяме, че са с 4 крака, а не хриле. При по продължителен престой във вода те също могат да изпитат недостиг на кислород и да трябва да прекратите водните забавления.

При отравяне

Някои видове отрови водят до липса на кислород и езикът на кучето полилавява. Посетете незабавно ветеринарен лекар.

При вдишване на дим

Вдишването на по-големи количества дим води до натрупване на въглероден двуокис и липса на кислород. Това изисква незабавно посещение при специалист.

При попадане на чуждо тяло

Всеки е виждал куче, което обича да яде всичко, което му попадне. Понякога това може да завърши със задушаване и фатален край. Когато предметът заседне по пътя на дихателната система, кучето има недостиг на кислород и езикът му може да стане лилав. Кучето се задъхва, изпъва врата си, понякога дори припада. Веднага проверете гърлото му и посетете лекар.

При плеврален излив

Това е натрупване на кръв или течност в гръдния кош. Може да бъде причинено от пневмония, травма, проблеми с бъбреците, сърцето или черния дроб. Незабавното посещение на ветеринар е задължително.

При пневмоторакс

Дължи се на натрупване на необичайно количество въздух в гръдния кош. Травмата с тъп предмет може да причини този проблем или ако вашето куче е участвало в инцидент.

Куче с естествено лилав език?!

Чау Чау с лилав език

Някои породи кучета имат естествено лилав език. Езикът им може да бъде в различни нюанси – от черно до синьо. Най-известните породи сред тях са Шар пей и Чау-чау.

Причината за този цвят на езика е генетична мутация, която се предава от едно поколение на следващо. Това прави възможно кучетата от различни кръстоски да имат син или лилав език.

Написано от:
Лапичка

Lapichka.bg е любимото място на стопаните на кучета. Тук ще откриете изключително полезни и актуални съвети за отглеждането, здравето и дресурата на вашия най-добър приятел. Потопете се в света ни, създаден с любов към най-добрия приятел на човека!

Виж всички статии
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Error validating access token: Session has expired on Monday, 07-Aug-23 08:08:05 PDT. The current time is Friday, 17-May-24 06:40:27 PDT.
Написано от: Лапичка
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x