Джак Ръсел със зимно яке

5 съвета за грижа за кучето през зимата

Коледа наближава, но с нея идват и студените зимни утрини. Алармата звъни, ала ние сме сгушени уютно в леглото и ни се ще да поспим още малко в топлите завивки.

Знаем обаче, че е време да ставаме и да разходим нашия четириног приятел.
Освен на нас, на кучето ни също може да му е студено и да има нужда от малко подготовка преди да напусне топлото си имение и да излезе в снега.

Вижте няколко съвета, които могат да ви бъдат от помощ:

Съобразете породата на кучето с температурите навън

термометър

Това, че на нас ни е студено невинаги означава, че кучето ни се чувства по същия начин. Много породи притежават подкосъм, който спомага за запазването на телесната температура на кучето и съответно на него не му е студено. 🌡️

Аляският маламут, Хъскито, Самоедът са само част от породите, които се радват на зимните дни. Хубаво е да се запознаете с козината на вашия любимец, за да знаете дали студеното време му понася добре.

В общия случай, по-високите кучета, с подкосъм, нямат никаква нужда от дрехи, чорапчета или пък обувки. Вървете на бърз ход и не спирайте на едно място за дълго време. Това е достатъчно.

Подсушавайте добре лапичките

Лапичка на куче

Често след като измием лапите на нашето куче не влагаме необходимото старание в тяхното подсушаване. Това обаче е голяма грешка. Трябва внимателно да подсушим не само отгоре и отдолу, но и между пръстчетата на кучето. Това предпазва от развитието на инфекции и подсигурява, че никъде не се е задържал лед или сняг. ❄️


💡 Съвет от авторите: Най-добрият начин за подсушаване е микрофибърната кърпа. Попива много бързо и козината остава почти суха.

Крем за лапички

Освен през лятото, асфалтът е враг на кучешките лапички и през зимата. Студената земя може да ги нарани и те да станат твърде груби, сухи, напукани и дори с рани. Затова можем просто да използваме предпазен крем преди излизане и след баня. 🛀

Ако не ви се инвестира в подобен балсам/крем, масло от шиа или кокосово масло също са чудесни и натурални варианти за възглавничките на вашия любимец. Намажете възглавничките на кучето, докато попие напълно.

Дрехи за кучета

Куче с червен пуловер и шапка

Някои породи кучета като например Йоркширски териер, Малтийска болонка, Джак ръсел териер, Бийгъл и др. имат нужда от дрешка през зимата. Обикновено късокосместите породи, с мек косъм, биха премръзнали, ако излязат без топло пуловерче или яке през зимните дни. 🧥

Това, обаче, далеч не са всички кучета, за които дрехите са добър вариант. Ако кучето е по-възрастно или пък болно, по-трудно би поддържало телесната си температура.

Подберете подходяща дреха.

💡Съвет от авторите: В зоомагазините има голямо изобилие от дрешки и аксесоари за кучета, но понякога дори омаляла тениска или бебешка дрешка също би свършила работа.

Игри на закрито

Игра за душене

С настъпването на падащите температури разходките на нашето куче намаляват като времетраене. Това от своя страна води до недостатъчно изразходвана енергия и по-енергичните житовни страдат от това, а понякога и не само те… 😛

Никой не иска беснеещо куче, което не го оставя да сготви, да почисти, или пък да поработи от вкъщи. Помислете за забавни игри, с които да задържите вниманието и концентрацията на вашия любимец, за да го изморите достатъчно психически и физически. ⚽

Постелки за криене на наградки и различни пъзели, хвърляне на топка, заучаване на нови номера, лабиринти с наградки и др. Всичко това са само част от забавленията на закрито с вашия любимец.

Написано от:
Лапичка

Lapichka.bg е любимото място на стопаните на кучета. Тук ще откриете изключително полезни и актуални съвети за отглеждането, здравето и дресурата на вашия най-добър приятел. Потопете се в света ни, създаден с любов към най-добрия приятел на човека!

Виж всички статии
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Error validating access token: Session has expired on Monday, 07-Aug-23 08:08:05 PDT. The current time is Sunday, 21-Apr-24 12:09:59 PDT.
Написано от: Лапичка
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x