Топ 15-те породи кучета с най-дълъг живот

Неслучайно казват, че колкото по-малко по размери е кучето, толкова по-дълго живее! Йоркширският териер, Чихуахуа, Дакелът и Той пуделът са само част от дълголетниците измежду породите, които ще разгледаме днес.

Някои от тези кучета, могат да доживеят дори заветните 20 години. Далеч повече от големите си по размери събратя. 

Нека видим 15-те най-дълголетни породи кучета!

Да започваме!

Йоркширски териер

Йоркширски териер върху зелена трева

Голям характер в малко куче. Йоркитата са любим избор сред стопаните на кучета. Те са подходящ компаньон за семейства с деца, благодарение на своята игривост и привързаност. 

Любопитни и търсещи внимание, Йоркитата могат да бъдат и отлични пазачи. Наслаждават се на средни по продължителност разходки, с възможност за тичане, а защо не и хвърляне на фризби? Живеят между 16 и 20 години.

Чихуахуа

Чихуахуа върху глинена писта

Чихуахуа е известна с това, че е една от най-дълголетните породи кучета, както и една от най-малките породи по размер. Сигурно сте виждали как тези кученца се носят под ръка или в дизайнерски чантички.

Въпреки че са малки и сладки, трябва да знаете, че кучетата от тази порода са изключително териториални, което може да бъде проблем, ако имате малки деца.

Кучетата от породата Чихуахуа нямат нужда от много разходки. С правилната грижа, кучетата от тази порода могат да живеят между 14 и 20 години.

Дакел

Черен Дакел върху трева

Дакелите или както гальовно ги наричат “‘куче кренвирш” са живи и енергични кучета. Те са най-малкият член от семейството на хрътките.

Заради дължината на тялото им, те са предразположени към травми на гръбначния стълб, особено, ако са с наднормено тегло. От ключово значение е тези кучета да се хранят с висококачествена храна и да не скачат от високо – кресла, дивани и легла.

Дакаелите са игриви, рядко агресивни към непознати, но силно се привързват към стопаните си. Продължителността на живота им е между 14 и 20 години.

Той пудел

Кафяв Той пудел гледащ към нас

Кучетата от тази порода са малки, умни и лесно се дресират. Козината им линее много по-малко спрямо други кучета, което ги прави подходящи за хора с алергии.

Кучетата от тази порода са чудесен компаньон за децата. Имат нужда от физически и умствени натоварвания. Средната продължителност на живот е между 14 и 20 години.

Папийон

Папийон гледащ към стопанина си

Папийоните са изящни, дружелюбни и са привързани към своите стопани. Изпълнени са с енергия, но нямат нужда от дълги разходки. 

Кучета от тази порода имат нужда от регулярни ветеринарни прегледи защото са предразположени към дентални проблеми, както и проблеми с коленните стави. Папийоните имат продължителност на живота между 15 и 17 години.

Бигъл

Бигъл със сериозен поглед

Счита се, че е една от по-старите породи кучета, като името им произлиза от френската дума „Bee gueule“, която в превод означава гръмогласен.

Кучетата от тази порода са активни и обичат да вият. Трябва да знаете, че не са най-лесните за дресиране и имат нужда от повече физическо и умствено натоварване. Обичат да подушват всичко, когато ги изведете на разходка.За сметка на това дружелюбният им характер, както и размерите им, ги правят отлични семейни любимци. 

Най-дълго живелият Бигъл, Буч, е достигнал впечатляващите 27 години. Средната продължителност на Бигълите е между 12 и 17 години.

Померан

Бял Померан гледащ към нас

Кучетата от тази порода са малки и игриви косматковци със своя индивидуалност. Те са кръстени на Померания (район между Полша и Германия). 

Помераните са потомци на немския Шпиц и също като него се нуждаят от стимулация – разходки или много игра.

Въпреки, че Помераните са забавни кучета, които обичат игрите, те също така са много бдителни. Веднага ще започнат да лаят, ако усетят, че има опасност от заплаха или промяна в обстановаката. Продължителността на живота им е между 12 и 16 години.

Шотландско коли

Шотландско коли в бяг

Кучета от тази порода са малки овчарски кучета, които са мили, любящи и чудесен компаньон за вашите деца. Поддава се на дресировка и има силна интуиция. 

Шотландското коли обича да е сред хората. Те са много лоялни и винаги защитават своите стопани. Средната продължителност на техния живот е между 12 и 16 години.

Ши Тцу

Бяло Ши Тцу в бяг

В продължение на векове кучета от породата Ши Тцу са били отглеждания като домашен любимец за китайските императорски особи. В превод името им означава китайски лъв.

Ши Тцу кучета са живи, дружелюбни и послушни кучета. Те нямат нужда от много продължителни разходки, но трябва да им отделите нужното време, за да им поддържате козината.

Продължителността на живота на кучета от тази порода е между 10 и 16 години.

Джак Ръсел

Джак Ръсел върху трева

Произходът на Джак Ръсел е от Англия. Кучета от тази порода са със среден размер, изключително игрви, преливащи от енергия, но също така и много интелигентни. 

Ако си вземете Джак Ръсел, трябва да освободите време във вашия график за разходки и игри, защото тези кучета много обичат да бягат.

Продължителността на живота им е между 10 и 16 години.

Малтийска болонка

Малтийска болонка в бяг

Кучетата от породата Малтийска болонка са пъргави, игриви и любвеобилни кучета, които обичат да прекарват време с любимите си хора.

Те са малки, нежни и много умни кучета, което ги прави чудесен избор за вашите деца. Средната продължителност на живота им е между 12 и 15 години.

Мини шнауцер

Черен Мини шнауцер върху трева

Това е чудесен избор за семейно куче. Кучета от породата Мини Шнауцер обичат да са сред хората. Те са индивидуалисти, но и много игриви кучета, които се разбират с децата. 

Средната продължителност на живота им е между 12 и 15 години.

Мопс

Мопс върху възглавница

Една от най-популярните породи кучета, Мопсовете, са древна китайска порода, която е винаги готова за игра.

Тези кучета са любящи и лоялни и са чудесен избор за компаньон.Напомняме, че трябва да ги пазите в горещините, защото слънцето е най-големият им враг. Въпреки някои предразположености към проблеми с дишането, средната продължителност на живота им е между 12 и 15 години.

Австрлийска овчарка

изплезена Австралийска овчарка

Кучета от тази порода са активни, енергични и интелигентни. Обичат децата и са чудесно семейно куче. Имат нужда от разходки с възможност за бягане, душене, игри и нови трикове. Това все пак е овчарка! Ако нямате стадо, постарайте се със запълване на свободното им време. Скучаеща австралийка, сама у дома, е гаранция за вършене на щуротии във ваше отсъствие.

Средната продължителност на живота им е между 12 и 15 години.

Корги

Корги върху плочник

Породата е известна с това, че не кой да е, ами именно Английската кралица е техен най-голям “фен”. Коргито е любвеобилна, лоялна и умна порода кучета. Поддава се на дресировка, нека не забравяме, че те все пак са овчарски кучета. Доставяйте им физически и умствени натоварвания, за да бъдат спокойни и щастливи

Коргитата обичат да си играят с децата и са чудесно семейно куче.

Средната продължителност на живота им е между 12 и 15 години.


Ако търсите верен спътник и се надявате да бъде колкото се може, по-дълго с вас, разгледайте изброените породи. Не забравяйте, че трябва да съобразите нуждите на кучето с вашето ежедневие и дали можете да ги покриете. Веднъж поели отговорността към тези мили очи и сладки лапички, ние им го дължим до края на живота им, без значение колко дълъг ще е той!

Радвайте се на вашите косматковци и нека напомним, че всяко куче е индивидуално! Обичайте ги така, сякаш всеки ден е последен! ❤️️

Написано от:
Лапичка

Lapichka.bg е любимото място на стопаните на кучета. Тук ще откриете изключително полезни и актуални съвети за отглеждането, здравето и дресурата на вашия най-добър приятел. Потопете се в света ни, създаден с любов към най-добрия приятел на човека!

Виж всички статии
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .
Написано от: Лапичка
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x