Топ 10 мини породи кучета

ТОП 10 МИНИ ПОРОДИ КУЧЕТА

Чували сте думите: “Хубавите неща идват в малки опаковки!”, нали? Ето защо подбрахме за вас едни от най-големите сладури, които идват в малки опаковки, но пък ще заемат огромна част в сърцето ви! ❤️
🔝 Вижте нашите ТОП 10 мини породи кучета!

Мини померан

Мини померан и цвете

Мини померанът е най-малкият представител на Немския Шпиц. Тези кученца притежават малки остри муцунки като на лисичка и хитри очи. Померанът е игриво и енергично куче, което се привързва лесно към собствениците си. Козината им изисква повечко грижи, но пък е толкова красива! Тези сладури имат един минус и това е лаенето. 🔊

Научете повече за породата – Померан

Чихуахуа

Чихуахуа позира пред камера

Чихуахуа е една от най-малките породи кучете в света, произхождащо от Мексико. Тези мъници се привързват силно към стопаните си и обичат навсякъде да бъдат с тях. Не се славят с особено дружелюбен характер към непознати, затова е важна ранната им социализация.

Научете повече за породата – Чихуахуа

Той пудел

Toy Пудел с жилетка позира

Той пуделът е известен още като Мини Пудел или Играчка Пудел. Това всъщност е умален вариант на големия Кралски Пудел. В началото на миналия век селекционери успяват да намалят размера на кучето, но то запазва интелигентността си.

Козината на Той Пуделът е къдрава, гъста, изключително мека и не линее. Това прави кучето подходящо за хора с алергии. Напомняме, че няма куче, което да е изцяло хипоалергенно!

Мини Пуделът има нужда от движение. Породата е енергична, социална и обича да заучава нови команди. Разхождайте се поне по 1 час на ден, играйте и се веселете заедно! Ако кучето не е изразходило енергията си и бъде оставено само у дома, може да придобие разрушително поведение.

Малтийска болонка

малтийска болонка бяга на тревата

Произходът на кученцата от порода Малтийска болонка е проследен от 6000 г.пр.Хр. Това ги прави едни от най-древните кучета познати и до днес.

Малтийската болонка е отлично куче пазач, но ако не бъде обучено добре, може да започне да алармира при най-малката провокация. Заемете се с обучението и от 4 месечна възраст, за да предотвратите нежелано поведение.

Както и други болонки, така и тази е склонна е към капризничене, но с подходящо лакомство и похвала ще бъде ваш верен спътник навсякъде и по всяко време.

Козината ѝ изисква ежедневно разресване, за да не се получат сплъстявания.

Ши тцу

Ши Тцу бяга

Ши Тцу е една от най-древните породи с корени в Тибет. Козината на тези мъници е копринено мека, но е склонна към сплъстявания, така че се подгответе за често разресване, прически, подстригване и т.н.

Ако трябва да опишем характера им с една дума, то тя ще бъде весел. Кучето обича да играе, да бяга, да се гушка и като цяло светлината на прожекторите да пада върху него.

Породата не е склонна към агресия и се разбира добре с други животни. Към хората подхожда с доверие, но трябва да имате предвид, че това е гордо куче. Не си мислете, че ще следва командите ви без щедра похвала и лакомство.

Интелигентността им ги прави отличници в заучаването на нови трикове. 🏅

Йоркширски териер

бебе Йоркширски териер на тревата

Йоркширският териер е малко декоративно куче, притежаващо козина наподобяваща човешката коса. Това прави породата подходяща за хора с алергии, но както вече споменахме – няма куче, което да е 100% хипоалергенно.

Въпреки дребните си размери, Йоркитата са активни кучета, които не се страхуват от по-големите си четириноги събратя. Те пазят ревностно територията си и са готови да се нахвърлят върху всеки натрапник.

Кучето от порода Йоркширски териер е прекрасен спътник на стопани от всяка възраст. Обича да бъде галено, преобличано и да привлича вниманието. ❤️

Научете повече за породата – Йоркширски териер

Пекинез

Пекинез вкъщи

Пекинезът е бил любимо куче на китайските императори. Неслучайно казват и че поведението му е такова – императорско. Това не е куче, което ще се радва на всички. Обикновено приема един човек за Алфа водач и слуша само него.

Макар и дребния си ръст, е истински пазач. Пекинезът ще алармира, ако има някой на вратата и няма да подходи особено дружелюбно. Ако имате малки деца и желаете да го срещате с други животни, социализирайте го! Докато кученцето е още малко го водете на разходки в кучешкия парк, канете гости у вас, срещайте го с малчугани.

Лоялността и предаността му, както и нуждата от по-кратки разходки го прави изключително подходящ за по-възрастни стопани.

Папийон

Папион с изплезен език

Името на тези фини животни идва от френски и означава “пеперуда”. Това е така, защото високо вдигнатите им уши и маската им напомнят именно на пеперуда с разперени криле. Считало се, че само аристократи са притежавали тези изящни кученца. 🦋

Козината им е копринено мека и се нуждае от често разресване. Папийонът е пъргаво куче, но не изисква дълги разходки. Достатъчно му е да участва във всички семейни дейности и да получава ласки.

Дакел

черно бебе дакел

Дакелът притежава онзи кучешки поглед, който успява да разтопи и най-каменното сърце. Това разбира се не трябва да ви заблуждава и да оставя у вас впечатлението на джобно куче, защото той все пак е хрътка.

Дакелът има нужда от поне 1 час разходки на ден, време за душене, социализация и игри. Не го пускайте от повод с лека ръка, защото ловджийският му нюх може да го отведе далеч от вас, въпреки силната му привързаност. 🏃‍♂️

Мопс

Мопс с кокал в устата

Мопсът е декоративно куче с малки размери, но пък учудващо тежък – 6-8 кг. Породата се слави с дружелюбния си характер и желание за общуване както с хора, така и с други животни. Обикновено са спокойни и уравновесени, но от време на време може да ви изненадат с някоя пакост в знак на протест, че сте ги оставили сами у дома.

Самотата не е любимото им нещо и с удоволствие ще ви придружават навсякъде. Бъдете особено внимателни през горещите летни дни, тъй като топлото време е най-големият им враг. Запасете се с вода, излизайте рано сутрин или късно вечер, а ако все пак ви се наложи да сте навън, не му позволявайте да бяга и стойте на сянка. 🌡️

Написано от:
Лапичка

Lapichka.bg е любимото място на стопаните на кучета. Тук ще откриете изключително полезни и актуални съвети за отглеждането, здравето и дресурата на вашия най-добър приятел. Потопете се в света ни, създаден с любов към най-добрия приятел на човека!

Виж всички статии
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Error validating access token: Session has expired on Monday, 07-Aug-23 08:08:05 PDT. The current time is Sunday, 21-Apr-24 12:09:23 PDT.
Написано от: Лапичка
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x