куче Акита му мият зъбите

Как да се грижим за зъбите на кучето и 5 начина, за да го постигнем!

Добрият стопанин на куче знае, че грижите далеч не се свеждат само до храненето му и излизането на разходки. Редовните прегледи при ветеринар, грижата за очите, ушите, козината, ноктите и устната хигиена са също толкова важни. 🐶

Статистиките сочат, че голяма част от кучетата показват признаци на пародонтоза доста рано, около 3 годишна възраст. Често причината затова е, че собствениците пропускат първият симптом – лошият дъх! 🥴

Да, дъхът на кучето не мирише на пакетче ментови дъвки 😅, но със сигурност не трябва да усещате злокобна миризма, която ви задушава и ви кара да извърнете глава, когато кучето се доближи до вас.

Днес ще разгледаме няколко начина, благодарение на които вашият четириног приятел ще има здрави зъби и свеж дъх:

1. Мийте зъбите му

четка и паста за зъби за кучета

Колкото и странно да звучи, кучетата също се нуждаят от миене на зъбите. 🦷🪥 По този начин се отстранява натрупаната плака и бактерии и предотвратява развитието на заболявания на устната кухина.

👉 Неадекватната грижа за зъбите може до доведе не само до тяхното опадане и разрушаване, но болните венци предизвикват сериозни инфекции и възпаления, които могат да стигнат до други тъкани, органи и кръвта на животното.

За миенето на зъбите на кучето задължително използвайте кучешка паста за зъби, тъй като в човешката има съставки, които са токсични за животните. По магазините се предлагат пасти с най-различни вкусове и аромати – пиле, патешко, фъстъчено масло, та дори и мента (разбира се, безвредна за кучето)!

Четката може да бъде с дълга или къса дръжка, напръстник или с две различни по големина глави за най-недостъпните места. 🪥

2. Използвайте хигиенни кърпички за зъби

хигиенни кърпи за почистване на зъби за кучета

Много хора избират този метод, тъй като им е трудно да се справят с четката. Кърпичките представляват напръстник, който е напоен със специален разтвор заподдържане на оралната хигиена на животното и освежаване на дъха.

👉 Този метод е бърз и относително лесен, но не успява да почисти достатъчно добре всички повърхности на зъба и да се справи напълно с натрупаната плака и храна.

3. Дентални стикове за кучета

дентални стикова за кучета

Денталните стикове са лакомства за кучета, създадени, за да предотвратят появата на плака и зъбен камък. Самите им сечения успяват механично да изтъркат зъбите на животното, както бихме направили с четката за зъби. Често те са и с освежаващ дъха ефект.

Обикновено кучето ни ги оценява доста по-високо от миенето с четка и паста за зъби или хигиенните кърпички. 😄 Предлагат се в различни размери, форми и вкусове. Опитайте различни, докато намерите любимите на вашият най-добър приятел. 🥰

👉 Ветеринарите препоръчват да се използват след като са израснали всички постоянни зъби на кучето, обикновено след 6 месечна възраст.

4. Дентални играчки за кучета

nibbies дентална играчка за кучета

Денталните стикове са лакомства за кучета, създадени, за да предотвратят появата на плака и зъбен камък. Самите им сечения успяват механично да изтъркат зъбите на животното, както бихме направили с четката за зъби. Често те са и с освежаващ дъха ефект.

👀 По-новите такива се изработват от естествен каучук и са с импрегнирана сода за хляб и различен вкус. Содата се бори безопасно с лошия дъх. Такъв тип играчки също често имат място за поставяне на лакомства.

5. Професионално почистване на зъбите с ултразвукова четка

куче с ултра звукова четка за зъби

Много грумъри и ветеринари вече предлагат тази услуга. Правилният подход към животното и професионализма на тези хора успяват да спестят остарялото почистване на зъбите под упойка.

✅ Това е най-сигурният начин за отстраняване на зъбен камък и плака от повърхността на зъбите. Макар и по-скъп метод, той гарантира за качеството си и доброто здраве на устната кухина на вашия четириног приятел.

⚠️ Имайте предвид, че този метод е крайно неподходящ за агресивни кучета и те няма да бъдат подложени на процедурата!

Редовният преглед при ветеринар и навременната грижа са сигурният път към здравето! 🧡

Написано от:
Лапичка

Lapichka.bg е любимото място на стопаните на кучета. Тук ще откриете изключително полезни и актуални съвети за отглеждането, здравето и дресурата на вашия най-добър приятел. Потопете се в света ни, създаден с любов към най-добрия приятел на човека!

Виж всички статии
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .
Написано от: Лапичка
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x